LES MENTIRES DEL PP DE SILLA (IV): LA PRIMERA ENQUESTA POPULAR DE SILLA

Per Salva Mestre, regidor de Transparència, Comunitat i Participació de l’Ajuntament de Silla

La primera Enquesta Popular de la història de Silla fou un èxit immens de participació ciutadana on el veïnat vàrem prendre decisions importants sobre la nostra convivència: sobre els espectacles taurins en el nostre model de festes i sobre l’ús dels centres cívics inacabats. Però sobre esta qüestió el PP de Silla afirma al “El Punt de Silla” del 2 de juliol del 2016, que l’actual govern local engañan a los vecinos con la encuesta popular; aplican para el recuento de votos un sistema diferente al tradicional para que el resultado sea el deseado por el gobierno. Sistema tradicional opción ganadora: 8 días de toros. Sistema empleado por el gobierno: 6 días de toros”. Amb esta mentira el PP de Silla demostra que la seua postura va ser la defensa acèrrima dels col·lectius taurins en compte de la promoció de l’interés general. El veïnat va ser molt més intel·ligent i vàrem decidir conjuntament, com tothom sap, un punt intermedi on conviure millor. Anem a explicar ràpidament en què consisteix ací la mentira del PP de Silla.

És impossible que hi haja cap engany al veïnat perquè el sistema de votació i de recompte va ser publicat amb antelació a la votació. I amb açò, que és una absoluta evidència incontestable, ja n’hi ha prou per demostrar la mala fe del PP de Silla. Però és més: si el PP de Silla tenia tan clar que el sistema era suposadament injust, per què no ho va denunciar? Per què no va dir que eixe sistema de recompte era injust i un engany? Això, com a partit polític en la oposició, és una irresponsabilitat política inacceptable. El cas és que el PP de Silla no va dir res fins que no va vore que el veïnat elegia majoritàriament reduir els dies de bous i eliminar el bou en corda i el bou embolat. D’esta forma va demostrar que la seua postura era completament partidista (en compte de mirar pel bé comú) al reaccionar com reacciona el mal perdedor que se queixa sols una vegada ha perdut. És una llàstima que el PP de Silla siga tan incapaç de veure com el resultat va ser un èxit per a tothom perquè se va redefinir un model de festes on cap tot el món i on la sensibilitat ètica contra el maltractament animal avança amb sensatesa per part de tothom, d’uns i d’altres.

En quant al sistema de recompte se va anunciar amb sobrada antelació i se va aplicar no sols a algunes de les preguntes sobre els espectacles taurins sinó també a les preguntes sobre els usos dels centres cívics inacabats. I és eixe sistema el que se va utilitzar i no un altre per la senzilla raó que fer una ordenació de preferències és el millor i més democràtic sistema per a elegir una opció entre 3 opcions o més. La ciència política ho avala però el PP de Silla pareix que és incapaç de documentar-se al respecte. I és que el resultat real (tal com pot comprovar-se a la web de la votació, http://sillaparticipa.com) va ser que l’opció dels 8 dies no va ser ni la primera ni la segona sinó la tercera perquè 2165 persones varen preferir 6 dies sobre 8 contra les 1759 persones que preferien 8 dies contra 6 i, a més a més, 1997 persones preferien 4 dies sobre 8 contra les 1955 persones que preferien 8 dies contra 4.

Este sistema el que permet és obtindre el resultat que eixiria realitzant 6 eleccions diferenciades per tal de contraposar totes les opcions entre si de dos en dos (totes contra totes, però de dos en dos). Al final, l’opció guanyadora ha sigut aquella que és preferida sobre la resta per la majoria absoluta de les persones que han votat. Si no s’aplica este sistema aleshores pot passar que isca com a primera opció aquella que no es preferida per la majoria absoluta dels votants sinó tan sols per una majoria minoritària de votants. Açò s’il·lustra fàcilment amb un exemple: posem que un 30% vota A, un 20% vota B, un 20 % vota C, un 20% vota D i un 10% vota E; dir que guanya A és anar contra un 70% dels votants que NO volia A i això és injust, mentres que fer una ordenació preferencial de totes les opcions per part dels votants permet extraure realment la preferència majoritària. I açò és el que s’ha fet i es farà en les Enquestes Populars a Silla.

Per tant resulta evident que en esta qüestió no n’hi ha més engany que el del PP de Silla intentant manipular sense escrúpols al veïnat. La política no hauria de degradar-se amb mentires i manipulacions. El veïnat mereixem la veritat.