Entrevista a Lidia Silla: «Necessitem un canvi ecosocial real per fer de Silla un poble més ecologista i més feminista»

Imagen 1  Lidia Silla, Candidata per «Silla en Democràcia-Podemos»

Quin perfil professional tens i en que creus que això pot aportar al projecte polític de SED-Podem?

Sóc Enginyera tècnica en industries agroalimentàries i treballe des de fa 18 com a tècnica de qualitat en cooperatives de fruites i hortalisses. Malauradament, el sector agrari, no travessa un bon moment. En concret el sector citrícola fa anys que està en crisi per molts factors, però esta campanya esta sent realment desastrosa. Els problemes climatològics, les exportacions de Sudàfrica i la falta de demanda als mercats europeus, entre altres factors, han provocat que moltes mandarines i taronges s’hagen quedat penjant dels arbres. Esta crisi que s’està vivint des de fa anys al sector fa que molts llauradors i llauradores no obtinguen cap rendibilitat de les seues collites i molts abandonen les terres. Hi ha, a més, una falta de relleu generacional perquè el joves no veuen el sector com una alternativa real de futur. El sector citrícola al País Valencia es un motor econòmic important i necessita del recolzament de les institucions per a abordar un canvi radical que permeta reactivar-lo.

El camp a Silla també està sofrint esta crisi, i crec que des de la meua experiència en el sector puc contribuir a fer realitat eixe canvi tan necessari també al nostre poble.

Quina és la teua motivació política per a integrar-te en la candidatura de SED-PODEMOS?

M’agradaria que a Silla es fera realitat eixe canvi que necessita l’agricultura. Si el llaurador es veu abocat a abandonar les seues terres estem perjudicant també al nostre ecosistema, que es el que fa que siga possible la vida. I eixe canvi passa per una transició des d’un model d’agricultura més global a un model agroecològic que revalorice els criteris socials, ambientals i de proximitat. Des dels Ajuntaments s’ha d’apostar per polítiques transformadores que permeten reimpulsar i dinamitzar de nou l’agricultura.

Em motiva especialment el problema mediambiental que estem vivint. El canvi climàtic es ja una realitat i és necessari caminar cap a una transició verda, amb noves polítiques de mobilitat i eficiència energètica més sostenibles que ens ajuden a combatre els efectes del canvi climàtic.

A més, pense que és necessari que les dones estiguem presents en la política si realment volem avançar cap a una societat més justa e igualitària on es posen en valor les cures, tan importants com són per al sosteniment de la vida.

Silla en Democràcia-Podemos és el projecte des d’on es pot portar a terme un canvi ecosocial real per a que Silla siga un poble més ecologista i més feminista, perquè ha demostrat comptar com ningú amb la participació ciutadana i cap canvi es pot portar a terme si no es compta amb la cooperació i sensibilització de la gent.

Quines polítiques vols desenvolupar si Silla en Democràcia-Podemos torna a conformar govern?

Polítiques feministes que ajuden a la conciliació familiar i que posen en valor les cures. Les dones som les que normalment ens fem càrrec de les tasques de cures, cuidant dels nostres menuts i del nostres majors. A més, moltes de nosaltres hem de compaginar aquestes tasques amb la nostra vida professional. Per això es important abordar polítiques que ajuden a la conciliació si volem avançar cap a un poble més igualitari, com el potenciar les escoles de 0-3 anys i extraescolars gratuïtes i la creació d’un Centre de Dia per als nostres majors. També habilitar un “Espai Dona” i dotar al poble amb una tècnica/tècnic d’igualtat per a aplicar polítiques d’igualtat de forma transversal i millorar aixina la qualitat de vida i la convivència de tot el veïnat.

A més, si volem que Silla siga un poble sostenible mediambientalment, que realment camine cap a eixe canvi ecosocial i eixa transició verda tan necessària, s’han d’abordar mesures com crear més zones verdes al poble, promoure l’agricultura local impulsant la gestió comú de terres, a través de la creació d’una oficina d’assessorament tècnic municipal i amb mercats agroecològics per a promocionar el producte local i de proximitat. Es necessari també la creació d’un pla de eficiència energètica i apostar per un urbanisme de proximitat sostenible si volem ajudar a combatre el canvi climàtic.

Eres nova en política institucional. Per què t’integres en SED-PODEMOS?

Des del moviment del 15M vaig tindre clar que era necessària una alternativa a la política que venia fent-se fins aquell moment. Estàvem immersos en una crisi econòmica profunda, on no paraven d’aflorar casos de corrupció i els politics no ens estaven donant solucions, no estaven escoltant al poble. Es necessitaven projectes municipalistes que obriren les institucions al poble i que escoltaren a la gent per a fer política. Silla en Democràcia es presentà como a eixa alternativa a Silla, vàrem obtindre un regidor i ha demostrat durant esta legislatura que és possible una nova forma de fer política totalment innovadora i coherent amb els principis democràtics, obrint l’ajuntament al poble i comptant amb la participació de la gent. Per la trajectòria de SED-PODEMOS, s’ha demostrat com la millor opció per a seguir avançant en Silla.

Com avalues la legislatura passada?

Ha sigut una legislatura on l’equip de govern que SED-PODEMOS ajudà a conformar amb PSOE, Compromís i Esquerra Unida, ha funcionat molt bé. S’han fet moltes coses al poble, des de tots els àmbits: participació, cultura, urbanisme, educació, transparència… Moltes d’estes coses s’han impulsat des de la participació ciutadana i pense que la gent en general està contenta amb tot el que s’ha aconseguit perquè ha vist que per primera vegada se l’escolta de veritat per a fer política.

Creus que se pot donar un govern multipartit que done continuïtat a la línea seguida en esta legislatura?

Doncs jo pense que sí, i així m’agradaria que fóra. I crec que eixe és el sentiment general del poble. Governar en coalició permet que hi haja acords entre els diferents partits que són positius per al poble.

Què es el que més te preocupa i que haja de ser tractat des de la política municipal?

La gent ha de tindre qualitat de vida i ha de veure satisfetes les seues necessitats al poble. Per això pense que és molt important continuar escoltant què és el que necessita la gent de Silla, comptant amb la seua participació.

A Silla es poden fer moltes coses des de la política, però el que realment em preocupa i crec que és necessari tractar d’immediat són polítiques reals que aborden el problema mediambiental i la recuperació de l’agricultura al nostre poble. El primer que m’agradaria abordar des de la política es una transició verda, per a que Silla siga un poble on es visca en equitat i sostenibilitat.

En Silla en Democràcia – Podemos, somiem en un poble més igual i més amable. I per això hem de posar la vida de la gent al centre de la economia i de la política si volem realment que Silla siga un poble on la vida meresca la pena ser viscuda.