ELS PRESSUPOSTOS DE SILLA PER A 2017

Per Salvador Mestre, regidor de Transparència, Comunitat i Participació de l’Ajuntament de Silla.

Este divendres 18 de novembre hem aprovat en sessió plenària extraordinària els pressupostos 2017 per a l’Ajuntament de Silla. Són els segons pressupostos aprovats des que l’«Acord per Silla» començàrem la important faena de reviscolar el nostre poble després d’anys de desídia. Si els primers pressupostos d’esta legislatura ja marcaren un canvi clar en l’orientació de les polítiques públiques al nostre municipi (llegir ací) estos segons pressupostos profunditzen la via del sanejament econòmic, de la reducció del deute i de l’orientació social, cívica i comunitària, la qual cosa s’il·lustra ràpidament amb el fet que les partides socials i educatives augmenten un 35%. En este sentit, i entre altres coses, el govern local hem decidit destinar una partida de 50.000 € exclusivament per a emergència social alimentària. Massa gent continua passant-ho malament i la idea és intentar que ningú és quede darrere.

En allò que respecta a les nostres regidories delegades de Silla en Democràcia (participació, transparència i modernització de l’administració), seguirem comptant amb els suficients diners per a desplegar la innovació política en participació ciutadana i en transparència, aspectes en els quals, encara que ja hem fet moltes coses, el millor està per vindre. Ací hi ha una curiosa dualitat: tenint en compte que mai no s’havia fet absolutament res en participació ciutadana, en modernització administrativa i en transparència, és relativament senzill anar a millor (qualsevol cosa que fem sempre serà un 100% millor del que hi havia) però al mateix temps ens trobem amb el problema de no tindre personal dedicat a estos àmbits (participació i transparència) i la dificultat d’arrancar del no res cap a la novetat. Està sent tot un repte on la voluntat no sol de Silla en Democràcia sinó també de tot l’equip de govern és ferma i decidida.

pressupostos2017

D’altra banda, hem creat una partida específica per a la modernització de l’administració d’uns 80.000 €. En arribar al govern ens vàrem trobar una situació tecnològicament lamentable que ho impedia pràcticament tot: la normal activitat dels treballadors de la casa, la possibilitat d’implementar una administració electrònica i per tant la possibilitat d’implementar un bon sistema de transparència institucional. Els esforços en este sentit s’estan aplicant decididament des del principi, tant des del punt de vista econòmic com de recursos humans, i confiem que no tarden massa en arribar els beneficis directes per al veïnat, que és el que importa.

Els pressupostos han sigut aprovats per la majoria absoluta de l’equip de govern amb l’absència de Ciutadans, Els Verds i el PP, i amb l’abstenció del representant d’Espanya 2000, qui, malgrat fer algunes crítiques, absurdes des del nostre punt de vista, sobre l’augment de les partides socials (sostenint que estaríem afavorint una societat assistencialista, com si l’Ajuntament tinguera capacitat per si mateix per a generar ocupació i activitat econòmica com per a configurar un model socio-econòmic propi al poble), es va finalment abstindre raonant que li pareixien uns pressupostos realistes i positius que semblaven ser bons per al poble. Pel que fa als grups polítics de l’oposició, abandonaren la sessió després d’utilitzar la seua primera intervenció per intentar justificar-se. Tan sols el representant de Ciutadans la va utilitzar per a debatre sobre els pressupostos mentre que els altres dos, Els Verds i el PP, no en digueren ni paraula sobre els pressupostos. Abandonaren la sessió després d’haver firmat la fulla d’assistència que dona dret al cobrament de la dieta per assistència a la sessió plenària.

Però açò millor ho contarem en altre article (llegiu ací).